23 Haziran 2016 Perşembe

Güneş Kremleri Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havaların ısınması ile birlikte çok çeşitli güneş korumalı ürün mağazalarda yerlerini aldı. Kıyafet ve şapka seçimi, güneşe çıkış saatlerine dikkat edilmesi kadar belki de daha da önemlisi doğru güneş kreminin seçilmesi. Tabiki tüm anne babaların öncelikli isteği, hassas tenli çocuklarımızın güneşin zararlı etkilerinden en iyi şekilde korunması… Maalesef cilt kanserinin en tehlikeli türü olan melanom ciddi artış göstermiş durumda. Uzmanlar doğru ürün ve kullanım şekli ile, melanom riskini arttıran güneş yanıklarının azaltılabileceği görüşündeler.
Bizim dikkatini çekmek istediğimiz kritik konu: bu korumayı sağlarken çevremizi kuşatmış ve çok tehlikeli kimyasallara çocuklarımızı da kendimizi de maruz bırakmamak. Belki bir kısmınız EWG (Environmental Working Group) u duymuşsunuzdur. Bu uluslararası ve kozmetiklerin içeriklerini araştırıp, insana ve doğaya verdiği zarara göre puanlayan ve bunu paylaşan, kar amacı gütmeyen bağımsız bir grup. Kullandığınız her türlü kozmetik ürününü www.ewg.org sitelerinden bakıp araştırabilirsiniz. Ürünlere bakarken 1-2 puan 'çok iyi', 3-6 'eh fena değil', 7-10 'evinize sokmayın' demek aklınızda olsun.
Şimdi gelelim konumuz güneş kremlerine...Nelere dikkat etmeliyiz?

- Güneş koruyucular içerilerinde pek çok kimyasal madde barındırır ve bu kimyasallar tenimize sürdüğümüzde kanımıza karışır. O kadar zararlı kimyasallar var ki kendimizi güneşten koruyacağız derken çok daha ciddi zararlar görebiliriz bunu aklınızdan hiç çıkartmayınız ve içerikleri lütfen okuyunuz. 
- SPF güneş koruma faktörü konusu çok önemli. Amerika'da 50 SPF üzerindeki güneş koruma ürünü uzun yıllardır satılmıyor . Güneşten korunmak için SPF 30 yeterli olup, şunu aklınızdan çıkartmayın 'ne kadar yüksek SPF o kadar çok ilave kimyasal demek'. 30 koruma faktörlü ürün alıp, daha sık sürün.
- Konunun uzmanları kimyasal yapısı ağır ve mineral içeriği az olan güneş kremlerinin özellikle hormon gelişimi üzerinde çok olumsuz etkisi olduğunu ve ciddi alerjilere yol açabileceğini belirtiyor. Östrojen hormonu etkisi yapan güneş kremleri, vücut dengesini bozabilir ve bunun sonucunda çocuklarda hormon bozuklukları, erken ergenliğe girmek gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Mineral içerikli ve doğal, organik güneş kremlerini hem kendiniz hem çocuklarınız için tercih etmekte fayda var. Yukarıda belirttiğim ewg sitesinden merak ettiğiniz markaları kontrol edebilirsiniz. 
- Güneş kremlerinden en çok kullanılan maddelerden olan A vitamini cilt kanserini hızlandırma etkisine sahip maalesef. Kozmetik firmaları güneş kremlerinde %16, cilt bakım ürünlerinde%14, dudak koruyularda %10 oranında A vitamini kullanmaktadır. Bu içerikteki ürünleri kullanmamakta fayda var. İçerik kısmında şu isimlerle yer alıyor: retinyl palmitate, retinyl acetate, retinyl linoleate ve retinol.
- Tercih edeceğiniz kremlerin toz veya sprey yerine krem ve losyon şeklinde olması daha sağlıklı, bu ürünlerden almaya dikkat edilmesini öneriyoruz.
- Son olarak mutlaka açık renk ve pamuklu giysi, doğru model şapka ile de desteklenmesi gerektiğini unutmayalım. Güneş kremi önemli tabi  giysilerle de desteklenmesi şart
Sağlıklı Mutlu Günler ve Tatiller Dileriz
Doğal Aile - Anıl Özmen
Kaynak:EWG articles, WHO articles

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder