18 Mayıs 2016 Çarşamba

Parmak Boyası Hakkında Kısa Kısa

Resim ve boyalarla ilgili sevgili anne babalarımızdan çok sık soru alıyoruz. En sık sorulan sorulardan biri de küçük çocuklarda hangi aydan itibaren boya kullanılacağı ve hangi tür boyaların uygun olduğu yönünde. Bu nedenle, daha önce paylaştığımız bir yazımızı tekrar yayınlamak istedik.
Resim, küçük yaşlardan başlayarak, çocukların kendilerini özgürce ifade edebilmeleri, dış dünyayı nasıl algıladıklarını göstermeleri için çok önemli bir araç. Çocuğunuzun 15-16. ayından itibaren resim ve boyalar ile tanıştırıp, birlikte eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.
15-16 aylık bir çocuk daha çok küçük olduğundan, yetişkin gözetiminde mum pasteller ve parmak boyaları ile resim yapmaya başlatabilirsiniz. Tabi ki her şeyin olduğu gibi boyaların da tadına illaki bakacağından, doğal içerikli, çocuğunuza zararlı kimyasal barındırmayan ve lekesi ten, giysi, yer, mobilyadan rahatlıkla çıkabilen ürünler seçmenizi hatırlatmakta kesinlikle fayda var sevgili anne babalar.

Parmak boyaları özellikle 15 aydan ile 2 yaştan itibaren küçük çocukları resimle tanıştırmak için ideal olup, parmak boyalarının çocuk üzerindeki başlıca etkilerine değinmek gerekirse:
  • Çocukların renkleri öğrenmesini, renkleri birbirine karıştırması ve sonucunu görmesini sağlar.
  •  Tüm duyular çalışır (görme, duyma, dokunma, koku ve eğer ürün uygunsa tatma duyusu) ve duyu entegrasyonunu teşvik eder.
  • Parmak ve el kaslarını kuvvetlendirir, motor becerisini geliştirir
  • El ve göz koordinasyonu gelişir ve desteklenir
  •   Eğer kağıdı yere koyarsanız, denge ve kas kontrolü gelişir
  • Henüz fırça kullanmaya hazır olmayan minik eller için idealdir.
  •  Özellikle küçük çocuklarda farkındalık ve sözcük kullanmadan kendini ifade etmeyi geliştirir ve teşvik eder
  •   Odak noktası sonuç, ne çizildiği değil, nasıl yapıldığı yani prosesin kendisidir. Resim yaparken müdahale etmemenizi, izleyici olarak kalmanızı öneririm.
  • Çocukların yaratıcılık ve hayal gücünü teşvik eder. Dış dünyayı nasıl algıladığı ile ilgili ip uçları yakalayabilirsiniz.
  • Birkaç çocuk bir arada yapılırsa aralarında işbirliği ve koordinasyonu teşvik eder
  • Materyal kontrolünü öğretir.
  • Temizlik ve temizliğe yardımı öğrenir. Ortalığı biraz batıracağı için çocuklar için eğlencelidir




Tavsiyelerim ve Deneyimlerim:

- Biz kağıt olarak İkea’dan rulo kağıt kullanıyoruz tavsiye ederim. İkea’nın yıkanabilir kollu önlükleri de çok kullanışlı ikili set halinde satılıyor.

- Taş ya da yerde, açık havada parkta, plajda yapabilirsiniz. Kötü havalarda evin içerisindeyseniz, mama sandalyesinde oturarak da yaptırabilirsiniz ortalık daha derli toplu kalır. 

- Kağıt, tahta mandal, taş,sopa vb farklı materyalleri de boyayabilirsiniz.

- Biz Doğal Aile olarak Alman Ökonorm marka tamamen su bazlı, kokusuz, doğal içerikli ve Ökotest sertifikalı parmak boyası kullanıyoruz. Boyalar her yerden kolaylıkla çıkıyor.

 - Resim yaptıktan sonra ortaya çıkan şekiller ve renklerle ilgili çocuğunuzla sohbet etmenizi öneririm, onların hayal gücünü teşvik eder. Unutmayın parmak boyaları ile resim çizilen nesnenin ne olduğuna değil, boyayı alma, elleri kullanma vs gibi resim yapma prosesinin kendisine odaklıdır.

Rengarenk ve mutlu günler dilerim

Sevgiyle

Anıl Özmen - Doğal Aile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder