25 Ocak 2015 Pazar

Mucize Besin Anne Sütünün Faydalarını Biliyor musunuz?

Bence hamilelik, doğum ve emzirmek doğanın en temel mucizelerinden. Daha dün gibi hatırlıyorum hamile olduğumu öğrendiğim, bebeğimi kucağıma ilk alıp, sıcaklığını hissettiğim  o tarifi mümkün olmayan ve hala düşününce gözlerimin dolduğu o mucize anı...

İlk emzirme anını her anne hatırlar. Anne -ilk bebeği ise- emzirme konusunda acemidir, hastane yatağında yatmakta ve ağrısı vardır. Bebek ise sıcacık ve loş anne karnında mutlu mesut iken, aydınlık, gürültülü, kalabalık bir ortama gelmiş, dünyaya geliş şokunu atlatmaya çalışmakta ve malesef her ne kadar emme içgüdüsü ile doğduysa da süt emme konusunda o da annesi kadar acemidir. Zamanla her ikisi de alışır, ustalaşır ve emzirme anı tarifi mümkün olmayan, çok sıcak, sevgi dolu bir bağ oluşturur anne ve bebeği arasında.

Anne sütü her bebek ve her dönem için özeldir. Bebeğiniz ilk doğduğunda "kolostrum" adlı bir süt gelir ve bebeği besleyici ve enfeksiyondan koruyucu özellikleri bulunur. Doğal bir antibiyotik gibidir, bebeğinizin ilk aşısıdır. Bunu doğumdan sonraki ikinci hafta boyunca protein içeriği azalan, laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan "geçiş sütü" izler. Daha sonraki dönemlerdeki olgun anne sütü de emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan, sonunda yağdan zengin olarak gelir.



Ben bebeğimin de desteği ve bana verdiği güç ile 23 aya kadar emzirmeyi başarabilen, ve hala emziren şanslı ve mutlu bir anneyim. Kızım Mila şu anda 24. Ayına girdi ve hiç hazır mama kullanmadık, anne sütü ve organik ek gıdalarımız ile bugünlere geldik çok şükür.

2 yaş bebeği emzirme konusunda kritik bir dönemeç. Üzerinde pek çok uzmanın farklı görüşleri olan bir konu olmakla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesini öneriyor ve bebek gelişimi için ideal sure olduğunu belirtiyor. 2 yaşın üzerindeki bebeklerde damak sağlığına olumsuz etkisi olabileceği için artık yavaş yavaş sonlandırmak tavsiye ediliyor.



Gelelim  doğanın mucizesi anne sütünün bebeğe ve anneye faydalarına:

Bebekler için faydaları:

  • İçerdiği akyuvarlar ve koruyucu maddeler sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülür. Hastalandığında iyileşme süresi çok daha kısadır.
  • Bebeğin ruh ve vücut sağlığı için en uygun ve aynı zamanda  sindirimi en kolay besin maddesidir.
  • Bebeğiniz için doğal bir sakinleştiricidir. Bu sebepledir ki anne sütüyle beslenen bebekler genelde daha az ağlarlar, daha iyi uyurlar.
  • Anne sütünde sindirimi kolay doymamış yağ asitlerinin oranı yüksektir. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan protein, yağ vb. her türlü besin değerine sahiptir. Bu nedenle D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine, ek sıvıya, vitamine gereksinim duymaz.
  • Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiğinden bebeğin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır.
  • Bebeğin beyin ve zeka gelişimine olumlu katkısı vardır. Beyin ve sinir sistemi için şart olan temel ve zorunlu yağ asitleri ise inek sütüne göre 8 kat olup, ilk 4 ay boyunca bebek tarafından sentezlenememektedir.
  • İleri yaşlarda gelişebilecek alerji, diyabet, astım, kanser, damar sertliği, diş çürükleri vs gibi pek çok rahatsızlığın olasılığını da azaltır. İçerdiği A vitamini ile göz hastalıklarına karşı korur. Kansızlık daha az olur.
  •  Anne sütü özel yapıda, sindirimi kolay ve enfeksiyondan koruyucu nitelikleri zengin bir protein içeriğine sahiptir. Anne sütünde protein ve minerallerin inek sütüne göre daha az olması, sindirim ve böbrekler açısından bebeğin yüklenmesini önler.
  • İshale yol açan mikroorganizmaların oluşmasını engeller.
  • Anne sütü alan bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
  • Ani bebek ölümü riskini ( beşik ölümü ) azaltır
  • Aşırı şişmanlama (obezite) riski daha azdır.

Anneler için Faydaları

  • Emziren annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık daha az görülmektedir.
  • Emzirmeyle birlikte doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme iltihaplanma olmaz, anne loğusalık dönemini daha rahat / sorunsuz geçirir. Rahmin daha kısa süre de normale dönmesini sağlar.
  • Emmeyle anneden salgılanan hormonlar sayesinde kısa süre de dinlenme ihtiyacını karşılar, huzurlu olur. Bebeği ile arasındaki bağ kuvvetlenir, huzurlu bebek anneye de huzur verir. 
  • Doğum sonrasında kemiklerin yeniden mineral kazanmasını sağladığı için, menopoz sonrası kalça kemiği kırığı riskini azaltır.

Tüm annelere ve anne adaylarına huzurlu, sağlıklı, mutlu ve BOL SÜTLÜ günler dileriz.

Not: Sorularınız için info@dogalaile.com adresimize mail atabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarım



Sevgiyle

Doğal Aile - Anıl Ö. Özmen  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder