27 Kasım 2014 Perşembe

Polyester Ürün Alırken Bir Kez Daha Düşünün Deriz

Merhaba,

Hayatımızda pamukludan yünlüye, doğaldan sentetiğe sayısını bilmediğimiz kadar farklı kumaş türü var. Benim alışkanlığımdır, aileme de çocuğuma da arkadaşıma da bir şey satın alırken mutlaka o minicik etiketlere bakarım. Aldığım ürün nerede yapılmış, içeriğinde ne var, sertifikası vs var mı kontrol edip ona göre alırım.

Özellikle havaların soğuması ile birlikte giysilerde çokça polyester kumaşa rastlayabilirsiniz. Polyester malzeme hem dayanıklı hem de ekonomik olması sebebiyle gerek polar kıyafetler gerekse anorak, rüzgarlık, kazak, tişört ve benzeri pek çok üründe sıkça kullanılır.

Henüz bağışıklık sistemi bizler kadar gelişmemiş olan bebeğinize,çocuğunuza polyester yada benzeri sentetik malzemeler ile yapılmış tulum yada kıyafet alırken bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim çünkü;


  • Polyester satın alabileceğiniz sağlık açısından en tehlikeli kumaşlardan biridir. Çeşitli deri hastalıkları ve hatta daha pek çok tehlikeli hastalığa neden olabilir.

  • Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Petrol türevi olan 'teraphthalic asit' ve 'etil glikol' ün yüksek ısıda eritilerek reaksiyona girmesi ile oluşan 'polimer' den yapılır.Yani kısaca üzerinize eritilmiş plastik giyiyorsunuz. Polimer plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.



  • Aşağıdaki resimdeki gibi 1 montu üretmek için 25 büyük plastik şişe, sadece 1 tişört üretmek için ise 5 büyük plastik pet şişe kullanılıyor!!!




  • Derinin hava almasını önleyip terlemeye yol açarak hastalığa davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına da sebep olabilir. 
  • Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada polyester iç çamaşırlarının deneğin sperm sayısı ve kalitesinde olumsuz sonuçlara sebep olabileceğini göstermiştir. 
  • Sentetik bir yapıda olduğundan, güçlü bir elektrostatik etkisi vardır. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda hamileliği normal devam eden hayvanlara %100 polyester kıyafetler giydirildiğinde, deneklerden bazılarının elektrostatik enerjilerinin aşırı artması sonucunda protesteron oranlarının da düşmüş ve malesef ani düşük yaptıkları görülmüştür.

Giydiğiniz ve hatta bebeklerinize, çocuklarınıza sıcak tutsun diye giydirdiğiniz polar, polyester mont ve astronot tulumlar işte bu maddelerden üretilir. Alternatifi ne midir? Kışın kullanım için doğal yün kumaşlar idealdir. Doğal pamuklu ve yün ipek karışımı kumaşlar da dört mevsim sağlıkla giyilebilir.

En iyisi bilinçli bireyler ve ebeveynler olarak ne giydiğimizi bilmek ve özellikle çocuklarımıza giydirmeden önce bir kez daha düşünmek bence. Ne dersiniz?





Sevgiyle ve Sağlıkla Kalınız,

Anıl Ö.Özmen
Doğal Aile


kaynak: green planet, nrdc.org, soil association.org, ota.com, wikipedia

4 yorum:

  1. Bilgilendirme için çok teşekkürler :)
    Ne kadar sade ve bir o kadar da faydalı anlatmışsınız...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindik, ne kadar çok insan bilgilenirse o kadar iyi bizce. sevgiler

      Sil
  2. Adidas, Nike, Hummel v.s. dahil, 300-400 liralık eşofman takımları %100 polyester. Nasıl oluyor anlam veremedim. Siz ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. polyester maalesef maliyeti düşük, karı çok olduğu için her yerde hayatımızda. Bahsettiğiniz markalar dizayn ürün yapıyorlar, alanlar da dizayn ücreti veriyor. En azından tenimize değmesini mümkün olduğunca engelleyerek, kendimizi koruyabiliriz. montun içine pamuklu tişört giyerek vs gibi. O minnacık içerik yazılarını üşenmeden okumak lazım. Sağlıklı günler dilerim

      Sil