18 Ekim 2014 Cumartesi

Uyku Arkadaşının ABC'si 

Uykuya dalmak çoğu bebek için zor olup, uyku eğitimi ebeveynler için de zahmetli ve zor bir süreçtir. Uzmanlar yeni doğan bir bebeğin yaklaşık 45-50 dakika uyanık kalabileceğini belirtiyorlar. Beslenme, alt değiştirme, gaz çıkarma derken tekrar uykuya dalmaya hazırdır bebek. Fakat bebeğinizin uyku zamanını geçirir ve tam uykusu geldiğinde yatağına yatırmazsanız,  bebeğiniz yatağına gitmek istemez ve ağlamaya başlar.  Kucakta pış pış, olmadı tekrar emzireyim derken zamanla bebek ya kucakta sallanarak yada memede uyumayı alışkanlık edinecektir.  Uzmanlar annelerin doğumdan itibaren bebeklerini dikkatlice izleyerek, ağlatmadan ve yanlış alışkanlıklar edinilmeden, bebeklerine uyku eğitimi verebileceklerini belirtiyorlar.

Eğer bebeğiniz kucakta yada sallanarak uyumaya alıştıysa hemen vazgeçmeyin. Hala bebeğinize uyku eğitimi verebilirsiniz. Uzmanlar  4. Aydan itibaren uyku arkadaşı kullanarak bebeklere uyku eğitimi verilebileceğini belirtiyorlar. Uyku arkadaşlarının amacı bebeğin sarılıp rahatlaması, kendini güvende hissetmesi ve huzurlu bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olmaktır. Bebekler bu nesneleri, suratlarına sürerek, koklayarak ya da bu nesnelere sarılıp küçük uçlarıyla oynayarak kendi kendilerini sakinleştirirler.



Bebeğinizi uyku arkadaşına alıştırmanın ilk ve en önemli kuralı uyku arkadaşını bebeğinize  sadece yatakta vermek. Bebeğiniz sadece uyuyacağı zamanlarda uyku arkadaşını görmeli. Uyuyacağı zaman uyku arkadaşını bebeğinizin yanına yatırıp,  uyandığında alırsanız bebeğiniz uyku arkadaşıyla uykuyu eşleşletirecektir. Pusette ya da başka bir yerde uyuyacaksa da yanınızda taşın, uykudan önce eline verin. uyanınca alın. Bebeğiniz uyku arkadaşı sayesinde yatağında kendini yalnız hissetmeyecek, ona sarılıp, dokunarak ve onunla oynayarak uykuya dalacaktır. Bebeğinizin uyku arkadaşına alışmasını kolaylaştırmak için uyku arkadaşını bir süre kıyafetinizin içine yerleştirebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz anne kokusu ile kendini güvende hissedecek ve kolayca uykuya dalacaktır.

Uyku arkadaşı seçerken dikkat etmeniz gereken özellikler:

- Çocuklar bez şeklindeki uyku arkadaşlarına daha rahat alıştıkları için bez şeklinde bir uyku arkadaşı tercih edilmeli.
- Yumuşak ve yıkanabilir olmalı; zamanla kirlenebileceğinden yıkanabilir özellikte olması bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca yine sağlık açısından zaralı boya içermeyen sağlıklı materyalden yapılmış olmalı.
- Eliyle kavrayıp sarılabileceği kadar küçük olmalı.
- Küçük parmaklarıyla oynayabileceği uzantıları olmalı (kol, bacak, kafa, kanat, kulak gibi)


Bu özelliklere uygun bir uyku arkadaşını çocuğunuzun yatağına koyun. Yataktan dışarı çıkarmayın ve sadece uykuya yatırırken eline verin, yüzüne sürün vs. Zamanla bu nesneye bağlanacağını ve uyku arkadaşı olmadan uyumadığını göreceksiniz. Bebeğine  uyku eğitimi vermek isteyen anneler Kim West'in "İyi uykular tatlı rüyalar el kitabından da faydalanabilirler. 



DoğalAile olarak Hollanda'lı Keptin JR firması tarafından Avrupa'da üretilen uyku arkadaşlarını kendi bebeklerimiz için kullanıyor ve tüm anne babalara tavsiye ediyoruz. Keptin Jr uyku arkadaşları %100 Organik pamuk kullanılarak tamamen doğal malzemeler ile üretilmiştir. Dolgu malzemesi saf yündür.  Bebeğiniz doğduğu andan itibaren kullanılabilir, yumuşak dokusuyla bebeğinizi rahatlatır ve sakinleştirir.

Sevgiyle kalın,

Müge Elyürek
Doğal Aile 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder