16 Nisan 2014 Çarşamba

Ürünlerin Organik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Son dönemde organik tüketim konusunda bilinçlenmenin arttığını görüyor ve arkadaşları tarafından ‘bayan organik’ lakabını senelerdir taşıyan biri olarak mutlu oluyorum. 

Pazarda, manavda, mağazalarda, marketlerde ‘organik’ isimli ürünleri daha sık görür oldum. Semt pazarlarında gezerken pazarcılar ‘organik ıspanak ‘ ya da ‘organik tayt, iç çamaşırı’ şeklinde kendilerine özgü sloganlarla ürünlerini satmaya çalışıyorlar. İyi güzel de bu ürünler gerçekten organik mi yoksa sadece organik isminde pazarlanmaya çalışılan ürünler mi bunun ayrımını bilmek ve ona göre almak lazım. Yoksa kaş yaparken göz çıkarıp organik alacağız diye, zararlı kimyasal dolu ürünleri alıyor olabilirsiniz  lütfen dikkat !!!




Peki bir ürünün organik olup olmadığını nasıl anlarız?


1-  Aldığınız ürünün sertifikası yoksa organik değildir. Her doğal ürün organik değildir
Organik sertifikasyon, organik besin maddeleri ve diğer organik tarım ürünlerini kapsar ve çok detaylı bir işlemdir. Bağımsız kurumlar tarafından yapılır, oldukça zahmetli ve maliyetli bir süreçtir. Sentetik kimyasal ve üretim maddelerinin kullanımının engellenmesi, bir süre boyunca tarım ve hayvancılık yapılan alanların kimyasallar kullanılmadan işlenmesi şartı, tarihe göre üretim ve satış kayıtlarının detaylı olarak doküman halinde saklanması ve periyodik olarak denetlenmesi vb kriterleri vardır.
2-  Ürün ambalajındaki logolu etiketleri kontrol ederek, bir ürünün "sertifikalı organik ürün" olduğunu anlayabiliriz. “Sertifikalı Organik Ürünün" ambalajında ilgili sertifika etiketinin bulunması gerekir.

*  Uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşu logolu etiket Türkiye'de satışa sunulan tüm "organik sertifikalı ürünler “de, üretim aşamalarında kontrol ve sertifikasyonu yapan uluslararası firmanın bilgisi ve logolu etiketi bulunur. Aşağıdaki logolar belli başlı sertifika kuruluşlarına aittir. Tekstil ürünlerinde en yaygın kullanılanları: GOTS, IVN, Öko Test ve Control Union (Cu)’dır. Türkiye'de kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarını Tarım ve Köy işleri Bakanlığı onaylar ve kuruluşlara kontrol yetkisi verir.




*  "Organik Tarım - Türkiye Cumhuriyeti" logolu etiket Türkiye'de satışa sunulan tüm "sertifikalı organik ürünler “in ambalajında, ürünün organik olduğunu gösteren özel bir logolu etiket bulunur.

Aşağıda görüldüğü gibi;


  

Keyifli ve bilinçli alış verişler dileriz

Sevgiyle

Anıl- Doğal Aile

2 yorum:

  1. teşekkürler gerçekten güzel bir paylaşım olmuş. Toplum olarak bilinçlenmemiz gerek. organik gübre firması olarak iyi çalışmalar dilerim size.

    YanıtlaSil
  2. yazınızı çok beğendik iyi çaşılışmalar dileriz
    konya düğün salonu

    YanıtlaSil