26 Mart 2014 Çarşamba

Neden Organik Pamuk

Herkese MERHABA


Gelişen teknoloji ve tüketim çılgınlığı ile birlikte hayatımıza sayısını bilmediğimiz kadar çok kimyasal madde girdi ve gizliden gizliye yiyecekten ilaca, giysiden kozmetiğe yaşantımızın her anını paylaşır oldular. Yaşam kalitemizi bozan, orta ve uzun vadede hastalıklara neden olan ve doğamıza kesinlikle aykırı bu sentetiklerle sürekli bir aradayız. Çeşitli yollarla vücudumuza giren bu zararlı yabancı maddelerin bir kısmını vücudumuz doğal yollarla atabiliyor iken, maalesef bir kısmı da dışarıya atılamayarak, vücut içinde saklı kalmakta ve çeşitli hastalıklara neden olmakta. Bu nedenle hem kendi sağlığımızı korumak hem de çevreye duyarlı bireyler olarak dünyanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak için hepimizin bilinçlenmesi çok önemli.


İşte bu düşüncenin ışığında Doğal Aile olarak bloğumuzda sizlerle paylaşacağımız ilk yazımızı yaşamımızın büyük bir parçası olan pamuk konusuna ayırmak istedik. Rahatlığı sebebiyle özellikle bebek ve çocuk kıyafetlerinde sıklıkla kullanılan pamuk aslında sanıldığı kadar masum değil!
·      Bugün dünyada tekstilde rahatlığı nedeniyle sıklıkla kullanılan pamuk, üretim esnasında en fazla kimyasal pestisit (böcek ilacı) kullanılan hammadde. Pestisitler, pamuğun liflerine yerleşir, yıkama ile kaybolmaz ve cildimiz tarafından kolayca emilime uğrar. Buna rağmen pamuk yetiştiriciliğinde dünyadaki tüm böcek ilaçlarının yüzde 24’ü kullanılmakta. Bu kimyasallar sadece toprağı ve suyu kirletmekle kalmayıp her yıl binlerce tarım işçisinin de ölümüne neden olmakta. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre dünyada her yıl 20 bin insan pamuk ekiminin getirdiği pestisit zehirlenmelerinden ölmekte...







Son yıllarda ekolojik pamuk yetiştiriciliği ve organik pamuk üretiminin yaygınlaşmaya başlaması ile yukarıda bahsedilen tehlikeleri bertaraf etmek için çok önemli bir gelişme sağlandı. Artık çiftçiler biyolojik ekim yaparak, topraklarını doğal yollar ile gübreliyor ve  farklı bitkiler ile nadas yapılarak ekim yapılması sonucunda toprak kalitesi korunuyor, çevreye verilen olumsuz etkiler kısmen bertaraf ediliyor.


Organik pamuk tüketimi hem biz yetişkinler için, hem de henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş ve hayatla yeni tanışan bebeklerimiz ve çocuklarımız için kritik önemde.


Organik pamuğu tavsiye etmemizin başlıca nedenleri:


  • Organik pamuk alerjik reaksiyona ve astıma yol açmaz, alerjik bünyeler için kullanımı daha uygun.
  • Bebeklerin ciltlerinin hassasiyetini destekleyecek yumuşak ve kimyasaldan uzak organik giysilerin tercih edilmesi, bebeklerimizi ter yoluyla cilde geçmesi muhtemel kimyasalların olumsuz etkilerinden korur.





  •      Tüm ailemiz için organik pamuk kullanmayı tercih etmek, hem sağlığımızı hem de gezegenimizin ekosistemini korumamıza yardımcı olur.  


İşte bu nedenledir ki bilinçli tüketici olmalı, bebeklik döneminden itibaren sağlıklı ve çevreye duyarlı nesiller yetiştirmeli, ‘Organik’ ve diğerleri arasındaki farkları bilmeli ve onları sahiplenmeliyiz


Sağlıklı, mutlu, daha yaşanabilir bir dünya için...





Sevgiyle


Doğal Aile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder