7 Mayıs 2015 Perşembe

UV Korumalı Doğru Tekstil Ürünü Nasıl Seçilir?

Havaların ısınması ile birlikte çok çeşitli güneş korumalı ürün mağazalarda yerlerini aldı. Çok cicili bicili, şık pek çok ürün var. Tabiki tüm anne babaların öncelikli isteği, hassas tenli çocuklarımızın güneşin zararlı etkilerinden en iyi şekilde korunması…
Pek çoğunuzun da bildiği üzere, güneş kremlerinde olduğu gibi, kıyafetlerde de güneş koruma özelliği olup UPF (Ultraviyole koruma faktörü) olarak adlandırılır. Tekstiller doğaları gereği UV koruması olarak kullanıma oldukça uygundur. Bu nedenle, uygun malzemelerin ve yapıların kullanılması ile yoğun güneş ışınlarına karşı farkedilir koruma sağlamaktadır. Doğru tekstil ürünü seçerek, en güçlü güneş kremlerinden bile daha yüksek UV koruma faktörleri (UPF= Ultraviyole Koruma Faktörü) elde edilebilir.

UPF, cilt tipi ve hassasiyetine göre güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda bir kişinin ne kadar sürede güneş altında kalabileceğini gösterir. Tüketiciye güvenilir bir UPF değeri sunmak için, güneşten koruyucu tekstillerin kullanımı için geçerli olan özel gerekliliklerin karşılanması gerekir.

Aşağıdaki tabloda UV koruma faktörüne göre tavsiye edilen, güvenli zaman sürelerini görebilirsiniz. Dermatologlar minimum 30 koruma faktörü kullanılmasını önermekte olup, koyu tenlilerde 20 dakika ve altında güneş altında kalınmasında sakınca olmadığını belirtmektedirler.





Çok çilli, kızılımsı saçlı, zor bronzlaşan ve kolay kızaran çok hassas cilt tipi
Az çilli, az bronzlaşan,kolay kızaran hassas cilt tipi
Buğday, açık tenli, çil olmayan, kolay bronzlaşan ve çok kolay kızarmayan cilt tipi
Esmer, çil olmayan,çok rahat ve kolay bronzlaşan, nadir kızaran cilt tipi
UVI*
Cilt tipi 1
Cilt tipi 2
Cilt tipi 3
Cilt tipi 4
0-1
60 dakika üzeri
tavsiye  yok
tavsiye yok
tavsiye yok
2-4
30 dakika üzeri
40 dakika üzeri
60 dakika üzeri
85 dakika üzeri
5-7
20 dakika üzeri
25 dakika üzeri
35 dakika üzeri
45 dakika üzeri
≥ 8
≤ 5 dakika
≤ 20 dakika
≤ 30 dakika
≤ 40 dakika
Kaynak: Bundesant für Strahlenschuts, tüm tavsiyeler bronzlaşmamış ten üzerinedir. Fotoğraflar Pickapooh’nun UV broşüründen temin edilmiştir.

*UVI: UV şiddetini gösterir. Google’da pek çok kaynaktan bulunduğunuz yerin UVI değerini öğrenebilirsiniz


AS/NZS (Avusturalya/Yeni Zelanda Standardı 4399:1996), EN 13758-1:2007-03 (Avrupa Standardı) ve AATCC TM 183-2000(Amerikan Standardı) ,UV standardı 801 gibi uluslararası farklı UV test yöntemleri bulunmaktadır. Diğer test yöntemlerinin aksine, UV Standardı 801kapsamında tekstilin esnemesi, ıslanması ve eskimesi gibi nitelikler de göz önünde bulundurulmaktadır. UV koruma için Avusturalya standardına göre test işlemi yeni ve kuru tekstillere uygulanmaktadır. Bu teste göre UPF 40 koruma olduğu belgelenen tekstiller UV 801 standardına göre tekrar test edildiğinde sadece UPF 5 koruma faktörlü çıkabilmektedir. Daha fazla bilgi almak isterseniz www.uvstandard801.com ’u ziyaret edebilirsiniz.
Bu sebeple UV korumalı bir ürün aldığınızda fiyattan önce ürünün özelliklerini anlayıp, UV koruması ile ilgili sertifikası olup olmadığını kontrol etmenizde ve sertifikasının özelliklerine bakmanızda fayda var. Yıkandığında UV koruması gidecek bir ürünün hiç kimseye bir faydası olmaz …

Sağlıklı ve bol D vitaminli günler dileriz

Sevgiyle
Doğal Aile

Not: Doğal Aile’nin tüm UV korumalı ürünleri UV 801 sertifikalıdır, her koşul ve ortamda UV koruma sağlar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder