9 Mart 2015 Pazartesi


Bitkisel Makyaj Mı ?


Makyaja dair ilk kanıtlar Milattan Önce 4000 yılında Eski Mısır’a aittir. Eski Mısırlılar makyajı sadece güzel görünmek için değil aynı zamanda hava koşullarına karşı korunmak için kullanırlardı. Hayvansal yağlar ve bitkisel ürünlerin karışımlarından elde ettikleri makyaj malzemeleri ile gözlerine sürme, çöl koşullarına karşı ciltlerini nemlendirmek için çeşitli kremler ve böcekleri uzak tutmak için dezenfektanlar elde ederlerdi.

Eski Mısırda makyaj o kadar önemliydi ki önemli sayılan insanlar makyaj malzemeleri ile birlikte gömülürlerdi. Aradan binlerce yıl geçti ama makyaj hala hayatımızdaki önemini koruyor. Eski çağlarda  bitkisel içerikler ve doğal yağlar kullanılarak yapılan cilt bakımı bilimin gelişmesi, artan nüfus ve talep ile birlikte daha ucuz olması nedeniyle yerini kimyasal ağırlıklı kozmetik ürünlerine bırakmıştır.










Bu yazımızda makyaj malzemelerinde kullanılan bazı zararlı kimyasallar hakkında bilgi vermek ve bitkisel kozmetiğe dikkatinizi çekmek istiyoruz. Söze cit bakım ve makyaj ürünlerinin üretimi esnasında kullanılan ve sağlığımızı tehdit eden kimyasallar hakkında bilgi vererek başlayalım;

* Kozmetik ürünlerde kullanılan kimyasalardan belki de en önemlisi Paraben'dir. Paraben, ürünlerin raf ömrünü uzatarak, bakteri üremesine, ürünlerin ışık, hava gibi dış etkilerden zarar görmesine  engel olan  koruyucu bir malzemedir. Yapılan araştırmalar parabenin östrojen hormonunu taklit ederek hormon sistemini bozduğunu göstermektedir. Parabenin meme ve lenf kanserine  neden olduğu tüm bilim dünyası tarafından kabul edilmektedir.

* Makyaj ürünlerinde “F&DC” ile başlayan ve çoğunlukla bir renk ya da numara ile devam eden isimlere sahip olan sentetik boyalar kullanılmaktadır. Bu kimyasallar deri tarafından emildiğinde vücutta bulunan oksijeni tüketmektedirler. Hayvanlar üzerinde yapılmış olan araştırmalara bu sentetik boyaların kanserojen olduğunu ortaya çıkarmıştır.

*Çoğunlukla rimellerde kullanılan sonu “ethylene glycol” ile biten kimyasallar deriye kolaylıkla nüfuz ederek protein ve hücre yapısını zayıflatmaktadır.

* Hemen hemen tüm ürünlerde kullanılan petrokimyasallar ise böbrek, beyin ve solunum sistemine zarar vermektedir. Bu kimyasalları ürün etiketinde “alkol” kelimesi ya da aynı anlama gelen “-anol” son eki ile tanıyabiliriz.

Şimdilik sadece makyaj ürünlerinde yer alan ve sağlığımızı tehdit eden başlıca kimyasalları listelemeye çalıştık. Aslında liste oldukça kabarık. Ama burda hepsine yer verip siz takipçilerimizi sıkmak istemiyoruz.



Neyse ki, son dönemde doğal ürünlere olan talebin artması ile birlikte bitkisel içerikli makyaj malzemeleri de raflardaki yerini aldı. Bitkisel makyaj malzemelerini iki ana grupta değerlendirmek gerekir. İlk grupta doğal ve bitkisel içerikli ürünler bulunurken ikinci grupta ise sertifikalı ve organik tarım içerikleri ile yapılan makyaj ürünleri yer almaktadır. Burada dikkat etmemiz gereken nokta içerisinde %3 oranın da bile doğal yada bitkisel öz bulunan kozmetik ürünlerinin ne yazıkki doğal ürün olarak sınıflandırılmasıdır. Bu nedenle, satın aldığımız kozmetik ürünlerin içeriklerini varsa sertifikalarını inceleyerek sağlığımıza, ekosistemimize zarar vermeyen, hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünler tercih ederek daha bilinçli tüketiciler olabiliriz. Bitkisel ve doğal içerikli kozmetik ürünleri kullanarak sağlığımıza zarar vermeden güzelleşmek dileğiyle... Sağlık ve sevgiyle kalın...


Doğal Aile - Müge Elyürek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder