5 Eylül 2014 Cuma

Sling kullanımının Artıları ve Eksileri Nedir?

Çocuğunu kucağında taşıyıp o yumuşacık ve huzur veren sıcaklığını hissetmeyen, çocuğunun saçını koklayıp mest olmayan hiçbir anne baba yoktur herhalde…
Dünyanın bir çok yerinde şu an anneler, çocuk doktorları ve psikologlar çocukların kucakta ve sling çeşidi ürünlerle taşınmasını öneriyor. Bunun da çıkış noktası aslında şu: bebeğin doğumundan itibaren ilk 3 ayı tıp terminolojisinde gebeliğin 4. Trimester olarak adlandırılıyor, yani bebek aslında anne karnında çıkmaya tam hazır değil ve zorlu bir adaptasyon dönemi geçiriyor. Slinglerde bebek anne kucağında oturur gibi, anne göğsünde uyur gibi sarıp sarmalandığından, anne sıcaklığını, kalp atışını duyar ve bu bebeğe huzur, güven duygusu verir, rahatlatır. Anne gezindikçe oluşan titreşim de anne karnındaki ortamı çağrıştırdırdığından ve sıkı sarıldığından, sling kullanımının kolik, gaz sancılarına da olumlu etkisi bulunmaktadır.


Bu taşıma araçları için kullanılan ‘sling’ kelimesinin anlamı ise İngilizcede “omuzdan asmak” tır. Konuyu biraz araştırınca tarihte en eski kumaş çocuk taşıma aracı kullanımının millattan önce 2000 yılına dayandığını öğrendim, hatta Mısır firavunlar zamanında taşa kazınarak resmedilmiş sling figürleri mevcut. Ağırlıklı ağır koşullarda, tarlada vs çalışan düşük gelir gruplu kırsal kesim annelerinin kullanımı ile başlayarak, kullanımı yaygınlaşmış.


Ben sling kullanan ve bundan da çok büyük keyif alan bir anneyim. Wrap sling, halka (ring) sling ve kanguru kullandım. Kesinlikle anne bebek iletişimini, bağını kuvvetlendirdiğini düşünüyorum ve kesinlikle her anneye tavsiye ediyorum. Bu yazımda sling türü taşıma araçlarının kullanmanın benim tecrübeme göre artı ve eksilerini paylaşacağım. Takip eden yazılarımda ise kendim tecrübe ettiğim sling türleri ile ilgili kısa bilgileri paylaşacağım…



Artıları
  • Yokuş yukarı, yürüyen merdiven, toplu taşıma araçları, çarşı pazar gibi kalabalık yerlerde rahat edersiniz, avm gibi yerlerde asansör beklemek zorunda kalmazsınız.
  • Elleriniz serbest olacağından yemek, temizlik vs tüm  ev işlerinizi aklınız bebeğinizde kalmadan rahatlıkla yaparsınız. Günlük işleriniz aksamaz.
  • Bebek pusetlerinden daha ekonomiktir. Eskiden bebek pusetleri ulaşılamaz fiyatlarda iken anneler slinglerini kendileri yapıp kullanırlarmış.
  • Az yer kaplar, her yere yanınızda götürmeniz ve ne zaman ihtiyacınız olursa çıkartıp kullanmanız kolaydır.
  • Bebeğiniz ten temasını ile sizin kalp atışlarınızı da duyar ve kendini daha güvende ve huzurlu hisseder. Özellikle ilk aylarda olan gaz ve kolik ağrıları için birebirdir, bebeği rahatlatır.
  • Bebeğin sıcaklığı ve enerjisi size de enerji ve mutluluk verir :) bebeğinizle yapacağınız açık hava yürüyüşleri ile kilo verip, eski formunuza rahatlıkla kavuşursunuz.
  • Bebeğinizi uyutmak ve emzirme için ideal kullanımı vardır. Birçok bebek yürürken oluşan sallantıda uyumayı sever.
  • Size ve çevreye daha yakın olan bebeğin gözlem gücü, algısı, mimik ve dil gelişimini destekler.

Eksileri:
  • Kullanımları özellikle klasik wrap slinglerde biraz pratik gerektirir. Birkaç pratikten sonra kolaylıkla alışırsınız.
  • Çok fazla ürün karmaşası seçeneği olduğundan seçim yapmanız kolay değil 
  • Elinizde taşınacak çok fazla paket varsa pusetin koluna asamayacağınız için ya elinizde taşırsınız ya da yanınıza pazar arabası gibi bir yardımcı almanız gerekir :(
  • Hava koşulları çok sıcak olduğunda iki vücut ısısı da eklenince bunaltabilir. Sıcaklarda kullanmak için hafif ve hava alan, ince kumaş seçmenizde fayda var. Buna karşın soğuk havada ısıtır, çocuğunuz üşümez 
  • Birden fazla bebeğiniz varsa ikiz vs kullanmak zordur, tek bebek için kullanım daha idealdir. İkiz bebekler için de özel ürünler ve bağlama teknikleri mevcuttur.
  • Özellikle engebeli arazide vs yürürken düşme vs açısından dikkatli olmanız gerekir. 
Önemli bir not : Sling direkt bebeğinizin teniyle temas ettiğinden, kumaş seçiminiz çok önemlidir. Dayanıklı ve kaliteli sling ürünlerini seçerseniz, slinginiz de uzun ömürlü olup, dilerseniz çocuğunuz 4 yaşına gelene kadar kullanabilirsiniz. www.dogalaile.com'da sizlere hizmet vermekten mutluluk duyarız. 


Çocuğunuzla birlikte slingle keyifli geziler geçirmenizi dilerim

Sevgiyle,
Anıl Özmen- Doğal Aile





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder