28 Mayıs 2015 Perşembe

Kundak Kullanımı Hakkında Yeterince Bilgi Sahibi Misiniz?

Merhaba

Son zamanlarda çevremde çokça bahsi geçtiği için kundak hakkındaki araştırma sonuçlarımı ve annelik deneyimlerimi siz anne babalarla da paylaşmak istedim.


Bebeğinizin ilk doğduğu anı gözünüzde canlandırın, ya da uzun zaman geçtiyse hafızanızı tazelemek için yenidoğan resimlerine bir bakın. Ne kadar da çaresiz, ürkmüş gözüküyor değil mi? Annesinin sıcacık karnında, karanlık ve suyun içinde rahatken şimdi kuru, aydınlık ve biraz daha soğuk, farklı pek çok ses ve kişinin arasında... Ürkmesi kadar doğal bir şey yok bence...


Ben titiz ve araştırmayı seven bir mizacım olduğundan, kızım doğmadan önce bebek bakımı, ebeveynlik ile ilgili pek çok kitap okudum. (Ne kadar okursanız okuyun, her çocuk farklı, en çok kendi iç sesinize ve güdülerinize güvenin tabiki!) En çok içime sinen ve bizzat uygulayıp çok olumlu sonuçlarını gördüğüm kitap Harvey Karp'ın 'Mahallenin En Mutlu Bebeği' kitabıdır. Bu kitapta bebeği kundaklamak, sıkça kucaklamanın faydalarını ve sonuçlarını çok güzel anlatır. Amerikalı ünlü çocuk doktoru Harvey Karp, bebeklerin kolay uyuması için geliştirdiği teknikte kundaklamayı önerir. Karp’a göre kundaklama 3-4 aylık olana kadar yapılabilir. Bebeğin sinir sistemi ilk 3 ayda tam olarak gelişmediği için, kundaklanmadığı takdirde uykusu sırasında hareket ederek kendini huzursuz etme ve uyandırma eğilimi vardır. Kundaklama bebeğin anne karnındaki durumunu hatırlattır. Bebek ilk başta sıkılmış gibi itiraz etse de eninde sonunda buna alışır ve daha rahat eder.

Amerikan Pediatri Akademisi 1 yaşın altındaki bebeklerin (infant) kalça ve bacaklarını özgürce hareket etmesine izin veren güvenli kundaklama yöntemini destekler.

Kundaklama hakkında kısa bazı bilgiler:


  • 0-3 ay arasında, 4 aya kadar kullanım önerilir. Bu dönemde bebeklerde özellikle uyurken irkilme, kendi kendini uyandırma içgüdüsel olarak vardır. 
  • Doğru yapılmış bir kundak bebeğinizi sarıp sarmalar ve anne karnı hissi uyandırarak huzur ve güven verir. 
  • Daha rahat ve uzun uyumasını, uyanınca daha kolay uyumasını sağlar.
  • Sırt üstünden yüz üstüne dönmeyi zorlaştırdığı için ani bebek ölümü (SIDS) riskini azaltır.
  • Gazlı ve kolik bebeklerde sakinleştirme etkisi ile olumlu sonuç verir.
  • Kundaklamayı, bebeğiniz yüzüstü dönmeye başladığından itibaren kundaklamayı bırakmak gerekir. Çünkü yüzüstü dönen bebeğin elleri bağlı olması durumunda boğulma riski artar.


Gelelim kundak hakkındaki en kritik konuya...Doğru kundaklama çok kritik önemde olup, bilinçsiz ve hatalı kundaklama kalça çıkığına yol açabilir. Kundak ve çok sıkı ne çok gevşek olmalı ve bebeğin bacakları serbest olmalıdır.


Doğru Kundaklama Şekli: Ana rahmindeki fetüs pozisyonunda, bebekler bacaklarını karınlarına çeker ve çapraz olacak şekilde hafifçe birbiri üzerine getirir. Aşağıdaki ilk grafikten de görülebileceği üzere, sırt üstü yatırılan bir bebeğin doğal duruşunda bacaklar açık ve hafif bükülü vaziyettedir
Hatalı Kundaklama Şekli: Bebeklerin bacaklarını çekiştirerek düzleştirmek ve bacaklarını oynatamayacağı bir şekilde sıkı sıkıya sarmak hatalı bir kundaklama şeklidir.Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere, hatalı kundaklama yapıldığında, kıkırdak ve kasların doğal duruşuna aykırı olan bu ani hareket, eklemleri esnetir ve zaten yumuşak olan kıkırdak dokuya zarar vererek, kemiğin yuvasından çıkmasına yol açar.


Yukarıdaki uyarıları dikkate alarak, bebeğinizin doğumundan itibaren ilk 3-4 ayda isterseniz kendiniz kundak yapabilir, isterseniz de hazır ve ilgili testlerden geçip, klinik onayları alınmış hazır kundak ürünlerinden kullanabilirsiniz. 

www.dogalaile.com sayfamızda dünyaca ünlü ergonomik ürünlerin bir numarası Ergobaby kundak setimizi deneyebilirsiniz.


Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim


Sevgiyle


Doğal Aile- Anıl Özmen


Kaynak: Mahallenin en mutlu bebeği, Ergobaby, amerikan pediatri derneği yazıları, Tanla Bilir yazıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder